Het kleine dorp La Oliva is gelegen in het noorden van Fuerteventura. La Oliva staat overigens niet alleen voor de naam van het dorp; ook de gemeente heet La Oliva. Deze gemeente, en het dorp, zijn van kleine schaal. Zo telde de gemeente een aantal jaar geleden rond de 20.000 inwoners, maar is dit inclusief de populaire badplaats Corralejo, waar je op deze pagina meer over kunt lezen! Het dorp La Oliva zelf is erg klein waar dan ook nog geen 2.000 mensen wonen. Toch is het een erg populaire plek waar vooral veel toeristen tijdens hun vakantie langs trekken met de auto. Ondanks het lage aantal inwoners en de kleine oppervlakte van het dorp, is er namelijk genoeg te doen! Zo zijn er prachtige bezienswaardigheden te bekijken, maar is het vooral de ligging van het dorp wat zorgt voor een adembenemend beeld. Wanneer je La Oliva besluit te bezoeken, vergeet dan niet je camera mee te nemen. Het dorp is namelijk omringd door vulkanisch gebergte, die uit het niets de grond uit lijken te komen. Vooral het uitzicht vanaf het Kolonelshuis (het hoofdkwartier uit de 18e eeuw waar de kolonels van La Oliva bijeenkwamen) laat dit goed zien!

laolivapagina

laolivamusea

Musea

Ben jij een musea liefhebber? Ook dan kun je terecht in het dorp La Oliva. Een aantal interessante musea zijn hier te vinden, waarvan het Graanmuseum de uitschieter is. Deze voormalige graansilo leert je alles over de granen die op het eiland verbouwd worden. Ook het Centro de Arte Canario is een apart museum waar liefhebbers van kunst goed terecht kunnen. De kunst uit dit museum is gemaakt door Canarische kunstenaars en is dan ook erg exclusief.

laolivaberg

Gebergte

Over bergen gesproken: In de gemeente van La Oliva bevindt zich teven de Basal de Betancuria. Deze berg is een beschermd monument, wat enerzijds komt door de enorme afmetingen van de berg voor het eiland. De berg is namelijk 401 meter hoog en beslaat een oppervlakte van 187 hectare. Anderzijds zijn er op de berg verschillende rotstekeningen te vinden die gemaakt zijn door aboriginals van Fuerteventura, genaamd de Mahos/Maios. Ook de berg Tindaya heeft veel voor de aboriginals betekent. Afdrukken die op deze berg te vinden zijn tonen namelijk de gedachte dat de berg magische krachten had. Als laatst is de Montaña Tindaya een befaamde berg van Fuerteventura en de gemeente La Oliva. Vanuit het noorden van het eiland is deze plek namelijk altijd te spotten door zijn grootte!

Natuur, maar ook cultuur!

Ook voor andere prachtige bouwwerken biedt La Oliva genoeg keuze. Zo is de kerk Iglesia Nuestra Señora de la Candelaria erg opvallend door een prachtig donker materiaal dat gebruikt is bij de bouw. De kerk valt bovendien op door de locatie. Aan het eind van de hoofdstraat is deze kerk te vinden, eenzaam en alleen, maar hierdoor wel uniek en zelfs een beetje mysterieus! Ook het hierboven al eerder vermelde huis van de Kolonels is de moeite waard om te bezoeken. Waar het gebouw vroeger gebruikt werd als hoofdkwartier door de Kolonels van het eiland, is het sinds 1979 een historisch monument, wat gratis bezocht kan worden en dan ook vooral voor toeristen een leuke trekpleister is.