Ook tijdens je vakantie op Fuerteventura kun je geflitst worden tijdens een snelheidscontrole. De sterke arm controleert op verschillende manieren op de snelheid waarmee auto’s over het wegennetwerk van het eiland rijden. Rijd je te hard, dan kan dat je een boete opleveren. Ga je met een huurauto op Fuerteventura op pad, let dan op je snelheid om te voorkomen dat je vakantie onverwachts duurder uitvalt. Want ja, ook voor een snelheidsboete met een huurauto op Fuerteventura mag je opdraaien. Dankzij (de medewerking van) het verhuurbedrijf mag je de boete betalen. Daar komen de (soms flinke) kosten van de autoverhuurder bovenop.
Snelheidsboetes op Fuerteventura
Gepubliceerd op 08 april 2025 / Geschreven door Patrick van Zundert

Hoge boetes
Snelheidsovertredingen worden door de Spaanse overheid flink beboet. Een paar kilometer per uur te hard levert je al een boete van 100 euro op. Betaal je die binnen 20 dagen na dagtekening, dan krijg je 50% korting. Vanaf 21 km/u te hard word je met 300 euro beboet en bij 31 t/m 40 km/u boven de wettelijk toegestane maximumsnelheid mag je 400 euro aftikken. Dat is exclusief de administratiekosten die de verhuurder in rekening brengt. Dat kost je gemiddeld tussen de 25 en 50 euro extra. Dat is per boete, dus word je een paar keer geflitst, dan loopt ook dat aardig op.
Incidentele controles
Hoewel er op veel wegen borden staan die waarschuwen voor radarcontrole, betekent dit niet dat er altijd gecontroleerd wordt. Op Fuerteventura zijn vaste flitspalen zeldzaam. In plaats daarvan zet de Guardia Civil regelmatig mobiele radars in, vooral langs de drukkere wegen zoals de FV-1 en FV-2. Deze mobiele controles worden niet dagelijks gehouden, maar ze kunnen op elk moment opduiken, vooral tijdens vakantieperiodes of drukke weekenden. Het verrassingseffect zorgt ervoor dat veel automobilisten toch hun snelheid aanpassen zodra ze een waarschuwingsbord zien.
Permanente controles
Op enkele plekken op het eiland staan wel permanente snelheidscontrole-installaties. Bijvoorbeeld langs de FV-2 bij Playa Blanca en op delen van de FV-1 richting Corralejo. Toch zijn ook deze vaste flitsers relatief schaars vergeleken met het vasteland van Spanje. De bordjes langs de weg zijn vooral bedoeld om bestuurders alert te houden en aan te zetten tot verantwoord rijgedrag. Zelfs als er geen actieve controle plaatsvindt, kun je dus maar beter niet te hard rijden, want een boete kan alsnog volgen als er tijdelijk een mobiele radar wordt ingezet.
Probeer boetes te voorkomen
Waarom zou je jezelf haasten tijdens je vakantie? Ontspan en geniet van de omgeving tijdens het autorijden. De landschappen van Fuerteventura zijn prachtig, en met een rustige rijstijl zie je veel meer. Bovendien houd je zo niet alleen je portemonnee, maar ook je humeur in vakantiesfeer.